C55 segelbåt

Vad är en C55:a?

Den är 5,51 meter lång och 2,05 meter bred segelbåt med en vikt av ca 520 kg varav 180 kg finns i kölen. Båten är rekommenderad som skolbåt av Svenska seglarförbundet. Den är dessutom en populär och rolig båt att kappsegla med. C55:an är en kölbåt som erbjuder såväl erfarna seglare som nybörjare verkligt nöje. Båtarna står beredda för segling ifrån tidig vår till sen höst. Sena höstdagar och soliga och milda vinterdagar kan i många fall bjuda på fina seglingsupplevelser.

Råå Jolleklubb har två stycken C55 båtar, SWE-217 & SWE-218,  som står till seglingskunniga medlemmarnas förfogande. 
 

C55 gruppen

Vill du använda C55 står dessa till förfogande för klubbens medlemmar.
Maila till traning@rjk.net så läggs du till i C55 användarnas WhatsApp grupp och får tillgång till en Google kalender där du kan boka båtarna.
Har du aldrig använt båtarna förut behöver dina seglingsfärdigheter verifieras av en styrelsemedlem. Före första användning behöver du också få instruktioner om hur sjösättningen går till, vart seglen finns etc.
De seglare som använder båtarna under säsongen förväntas delta på de 4-6 träffar vi har per säsong då båtarna underhålls och renoveras.


Bokning

Vill du boka en av C55:orna bokar du tiden i kalendern genom att skriva båtnumret (217 eller 218) samt ditt namn och mellan vilka tider du vill använda båten. 
Seglarskola, tävlingar och träning är prioriterade över nöjessegling.
 

Användandet

Eftersom du inte äger båten eller utrustningen förutsätter vi att du är mycket aktsam med klubbens egendom. Alla brister eller fel ska rapporteras till traning@rjk.net omgående. Uppkommer skador genom oaktsamhet av utrustningen kan klubben kräva ersättning för skadan eller försäkringens självrisk.

Lämna alltid båt och utrustning i ett sjömansmässigt skick som är bra, snyggt och propert.

Viktiga punkter är:

  • Seglen rullas med start i toppen, stoppas i segelsäck.
  • Står båten på trailer måste kölen hissas upp till det röda strecket på kölen (aldrig högre) för att kunna sjösättas. När båten återigen står på trailern MÅSTE kölen sänkas så kölen står på trailern annars kan det uppkomma skador på skrovet.
  • Vid sjösättning eller upptagning ska trailern köras ner så att vattnet når halvägs upp på däcket, ALDRIG VATTEN PÅ FÄLGEN.
  • Skölj av trailern och båten ordentligt vid upptagning.
  • ”Förtöj alltid för storm”
     

Logga seglingen

När du seglar klart fyller du i C55 loggbok som finns ovan nyckelskåpet i klubbstugan. Skriv dagens datum, ditt namn samt om allt var ok eller om något var trasigt.

Tveka inta att höra av er för tips eller råd, vi hjälper gärna till.der för våra båtar