Nordiska Mästerskap i OK-jolle

Domstens båtklubb har några platser kvar till den 2/4 då de har besök av Meteorolog Jonas Trulsson som pratar sjöväder. Det bjuds på fika.

Vill du gå anmäl till domstensbk@gmail.com  senast 1/4.

 

Appar sjöväder och prognoser - tips för seglare

  • 21 jun 2011

image: Nordiska Mästerskap i OK-jolle

Så är NM-seglingarna avslutade efter 6 seglingar under väldigt skiftande förhållanden. 33 båtar kom till start, 16 från vardera Sverige och Danmark och MikMak från Norge. Som hemmaseglare får jag säga att RJK är väldigt glada att så många kom, då känns det extra roligt att få arrangera en tävling. Ett extra omnämnande för långväga seglaren Anders Widding från Umeå, han tog en liten paus i Uppsala på några timmar och drog resten i ett svep. Puh!!

okNMmedalj

 

Till seglingarna. Vädret tenderar att aldrig vara som det brukar och så även denna gång. Frånlandsvind första dagen och det känner jag till att det brukar vara stora vindskift vid och därför trodde jag på stabilitet för vindarna på söndagen då det skulle blåsa från sydväst vilket brukar vara kanon men så var det inte. Hotande regnmoln från väster som kom in och störde och kraftiga vrid som man skulle försöka tajma för att nå framgång. Ibland gick vi ut och mötte dem men då var vänstersidan ändå bättre. Ack ja, alla blev väl omseglade någon gång och ett och annat klipp fick vi väl till.

Men det är ju som det brukar att det är ändå toppgubbarna som hittar rätt och så även denna gång. Efter första dagern ledde vår Thomas Hansson-Mild med en 7,1,1 tätt följd av Stefan Myralf och Jörgen Svendsen. Jan-Erik Engholm tog en spik i första seglingen. Håkan Törnqvist höll sig också väl framme.

I 4:e seglingen var toppkillarna inne på den tidigare gynnade vänsterkanten och duellerade och missade att ett högervrid med vindökning kom och endast Stefan Myralf han ut och möta till en bra placering. Christian Olesen spikade.

Så fortsatte det under de två sita seglingarna och det var inte lätt att veta när man skulle hit eller dit. Jag har fortfarande inte fattat det. Vinden varierade mellan 3-10 m/s och det gällde att vara med. En så rutinerad kille som Jörgen Svendsen vurpade på länsen när det tryckte i.

I 5:e seglingen var det vänster som gällde på första kryssen och där var jag och fick leda ett varv sen ökade vinden och så hängde jag inte med på det sista högervridet innan mål. Kul att få känna på ett tag. Här försvann Thomas chanser då han kom fel från början och trots strak uppsegling blev 10:a medan Myralf spikade.

Stefan seglade med sin Rushworth-jolle i stället för med sitt nya Delfskrov, Strandbergbygge. Han tycker att där lite bättre kryssegenskaper i den gamla än så länge.

Sista seglingen var ordningen återställd och Thomas vann med Stefan tvåa. Vi hann precis i hamn och sen var vinden slut för den eftermiddagen. Fem danskar bland de 7 första. Imponerande. De tränar mycket ser jag på danskarnas hemsida och är ibland10-15 st på kvällsseglingarna i Hellerup, det ger resultat. Sedan har de satsat på mycket nytt material och provar en massa olika kombinationer av utrustning.

Stort grattis till Stefan Myralf och även till silvermedaljören Thomas Hansson-Mild. Bronset tog Christian Olesen. Fyra Rene Johanssen, femma Jörgen Svendsen. Håkan Törnkvist seglade jämt och fint och blev 6:a, Christian Hedlund 7:a och Jan -Erik Engholm 8:a. För den kompletta resultatlistan - klicka här.

 

Vid pennan Lars Hultgren. SWE 2794